Домейн - регистрация и закупуване в България

лаптоп отворен уеб сайт домейн

Домейнът, често наричан просто "уеб адрес", е адресът, който хората въвеждат в адресната лента на браузъра, за да посетят вашия уебсайт. Регистрираното име на домейн е уникално за вас и не може да бъде използвано от никой друг - функционира по подобен начин като уличния адрес във физическия свят. Пример за име на домейн: phenona.com.

Защо ви е необходимо име на домейн?

Всяка фирма, организация или физическо лице, които искат да имат някакво собствено онлайн присъствие, трябва да притежават собствен домейн/уеб сайт. Комбинацията от име на домейн, уебсайт и имейл адрес формира вашата уникална идентичност онлайн. Това, от своя страна, помага на бизнеса ви да създаде професионален облик, да повиши познаваемостта на вашия бранд, да изгради доверие и да защити търговските ви марки и авторските ви права.

Каква е разликата между домейн и поддомейн?

Домейнът (напр. phenona.com) е уеб адресът, който купувате от регистъра на домейни (Jump.bg например). Поддомейн (напр. blog.phenona.com) е подмножество на домейнa, което може да бъде създадено от собственика на сайта.

Видове домейни

Домейнът от най-високо ниво (TLD) се отнася до суфикса или последната част от името на домейна. Съществува ограничен списък от предварително определени суфикси, който включва:

  • .com - търговски бизнес (най-разпространеният TLD)
  • .org - организации (обикновено с нестопанска цел)
  • .gov - правителствени агенции
  • .edu - образователни институции
  • .net - мрежови организации
  • .mil – военни

Домейните от първо ниво се разделят на две големи категории: общи домейни от първо ниво (gTLD) и домейни от първо ниво с код на държавата (ccTLD).

Общият домейн от първо ниво (gTLDs) е общо име на домейн от първо ниво, което идентифицира класа на домейн, с който е свързано (.com, .org, .edu и т.н.).

Домейн от първо ниво с код на държавата (Country Code Top-Level Domain или ccTLD) е двубуквено разширение на домейна, като например .bg или .fr, което е присъдено на държава, географско местоположение или територия.

nTLD се отнася до нови имена на домейни от първо ниво, които са насочени към организации и услуги на търговски марки, тъй като са по-персонализирани, гъвкави и подходящи. Примерите за nTLDs включват ".agency", ".app", ".ninja", ".host" и др.

Как да изберем име на домейн?

Изберете име, което е лесно за изписване и произнасяне.

Ако хората се затрудняват да го изпишат или произнесат правилно, това ще се отрази на запомнянето на името и ще навреди на вашата марка.

Изберете име на домейн, което може да бъде превърнато в марка (бранд).

Избягвайте имена на домейни с точно или частично съвпадение на ключовите думи защото те са твърде общи и много трудно могат да се превърнат в марка. Също така трябва да избягвате цифри и тирета в името на домейна - те допълнително затродяват запомнянето и произнасянето на вашия сайт. Името е препоръчително да бъде кратко и просто. Дългите и сложни имена на домейни крият огромен риск да бъдат погрешно въведени и изписани.

търсене на най-подходящото домей име

Избягвайте имена, които могат да бъдат объркани със съществуващи марки.

Ако си мислите, че можете да се възползвате от успеха на някоя друга марка, не сте познали. Объркването на марките ще бъде най-малкото ви притеснение, когато ви съдят!

Използвайте подходящо разширение.

С новите TLD-та, които се разпространяват в интернет, бихте си помислили, че всеки ще избере нещо толкова привлекателно като ".beauty" например. И все пак преобладаващият съвет сред маркетолозите е да се придържат към старото добро ".com", само защото това е най-разпознаваемият суфикс извън света на технологиите. Ако се насочвате към местен пазар, тогава ccTLD вероятно е по-добър избор за вашия бизнес.

Изберете име, което показва с какво се занимава вашият бизнес.

Трябва да внимавате да не станете прекалено буквални. Но едно име на домейн, което подсказва на потребителите какво могат да очакват да намерят, когато попаднат на вашия сайт, е голямо предимство за всеки бизнес.

Къде можете да закупите име на домейн?

За да регистрирате име на домейн, ще трябва да платите годишна такса. Когато периодът на регистрация изтече, ще ви бъде предоставена възможност да го подновите. Ако не го направите, името на домейна ще бъде предоставено на други лица.

Съществуват доста регистратори на имена на домейни, но GoDaddy и NameCheap вероятно са сред най-популярните извън България, а от българските регистратори, сред най-използваните са Jump.bg и Superhosting. Shopify също предлага възможност за закупуване на име на домейн чрез тях за тези, които отварят нов електронен магазин на тяхната платформа.

Phenona: всичко за най-добрите хостинг компании в България и по света.