Често Задавани Въпроси

phenona FAQ

Какво е мрежа за доставка на съдържание (Content Delivery Network)?


CDN е система от географски разпределени прокси сървъри в различни дата центрове по целия свят. Тези сървъри съдържат кеширани копия на съдържанието на даден уеб сайт. Чрез съхраняване на кешираните копия на уеб страници в регионални местоположения, потребители от цял свят могат да получат търсеното от тях съдържание с подобрено време за доставка, вместо да се налага да изваждат копие от далеч. Благодарение на мрежите за доставка на съдържание е възможно да закупите хостинг в България, но когато потребители от Ню Йорк например, посетят вашия сайт, то те ще свалят кешираната версия от най-близкия до тях сървър и няма да се налага да чакт цялата информация на сайта да се зареди от далечен сървър в България.

Какво е кеширане?

Кеширането е копиране на файлове или данни, които се използват от приложения в Интернет. Когато потребител посети нов уебсайт, браузърът му трябва да изтегли данни, за да зареди и покаже съдържанието на страницата. За да ускорят този процес следващия път, когато потребител посети сайта, браузърите кешират съдържанието на страницата и запазват копие от него на твърдия диск на устройството. В резултат на това следващия път, когато потребителят отиде на този уебсайт, съдържанието вече се съхранява на устройството му и страницата ще се зареди по-бързо. Кешовете работят като твърди дискове на вашия компютър и сървъри. Разликата с интернет кеша е времето: кешовете могат да съхраняват файлове, стига да искате, и почти никога не се променят сами.

Какво е SSL/TLS сертификат?

SSL и TSL сертификатите са криптографски протоколи, които осигурява криптиране на данни между потребителите и сървърите. Шифроването гарантира, че данните, предавани между потребители и сървъри, не могат да се четат в обикновен текст. По този начин обмяната на данни и комуникацията между устройствата не могат да бъдат подслушвани. В днешно време SSL се използва по-рядко и много браузъри са спрели поддръжката на протокола и показват предупреждение на потребителите, че връзката им не е изцяло сигурна, когато посетят уебсайт, който използва стара версия на протокола. В SSL протокола има много “дупки” и е наследен от по-сигурната си версия - TLS (Transport Layer Security). Към момента последната версия на TLS е версия 1.3.

Какво е SSH и за какво се ползва?

SSH е мрежов протокол, използван за осъществяване на сигурни връзки между два компютъра в мрежа и за предаване на информация от единия компютър на другия. Той е разработен от работната група за Internet Engineering Task Force (IETF), известна като SSH.SSH и се използва предимно от системни администратори и инженери, които се нуждаят от метод за достъп до локални / отдалечени компютърни системи, когато са далеч от основните си системи.

Шифроването осигурява поверителност и целостта на данните. SSH използва криптография с публичен ключ за удостоверяване на отдалечения компютър и позволява на отдалечения компютър да удостоверява потребителя, ако е необходимо.

Отдалеченият компютър може да се намира в Интернет или може да е просто външен твърд диск, свързан към компютъра на потребителя чрез USB порт. Във всички тези случаи концепцията остава същата: Вие или някой, на когото имате доверие, може да осъществи директен достъп до вашия компютър или сървър..

Каква е разликата между SSL / TLS и SSH?

SSL / TLS и SSH са два различни протокола. TLS протокола се използва за интернет базирана комуникация, докато SSH се използва за терминална комуникация (команден ред или дистанционно влизане). TLS (Transport Layer Security) е наследникът на SSL и е интернет протокол и стандарт за сигурна комуникация в мрежата между клиент-сървър. Използва се за достъп до уеб страници, които започват с https, и всички съвременни браузъри като Microsoft Edge, Opera, Chrome, Mozilla Firefox и Safari го поддържат. Secure Shell или SSH е протокол, който се използва за сигурен достъп до и изпълняването на команди на отдалечени сървъри и работни станции.

Какво представляват DDoS атаките и как да се защитим срещу тях?

"За съжаление DDoS (Distributed Denial of Service) атаките са част от онлайн живота за всеки, който управлява бизнес уебсайт или блог. DDoS означава “атака за отказ на услуга” Какво точно означава това? Това е атака, при която множество системи “наводняват” даден сървър със заявки за достъп и по този начин претоварват ресурсите на системата, поради което тя става недостъпна за потребителите или прекалено бавно зареждаща.

DDoS защитата е един от основните начини, по които можете да защитите компютъра, сървъра, уебсайта и приложенията, които се използват от този тип атаки. С DDoS защита вашата уеб хостинг компания ще ви предпази от тези атаки и ще гарантира, че уебсайтът ви ще работи правилно.

Но какво всъщност прави DDoS защитата? И как можете да кажете, че сте защитени от DDoS атака?

Защитата срещу DDoS атаки не е само въпрос на наличието на достатъчно трафик и ресурси като капацитет на сървъра. Хостинг компаниите трябва непрекъснато да наблюдават вашите DNS записи, наличието на доставчици нагоре по веригата, всички отворени уязвимости в софтуера, който използвате, както и да гарантират, че мрежовият хардуер и софтуер където се пребивава вашия уеб сайт е актуален и защитен по всяко време. Не на последно място, те трябва да инвестират в мрежи за доставка на съдържание (CDN) и защитни стени (Firewall), за да ви предпазят от различните типове DDoS атаки."

Какво е SSD?

SSD (Solid State Drive или Полупроводниково, статично дисково устройство) дискове са вече една от основните части на добрият хостинг. Тяхната производителност е много по-добра от тази на обикновените твърди дискове и по този начин те допринасят за по-добрата производителност на сървъра, на който се съдържа вашият сайт. Това от своя страна влияе и на скоростта, с която вашият сайт се зарежда от крайния потребител.

Каква е ролята на RAM паметта в един хостинг?

Хостинг сървърът е компютър, но с ресурси, посветени на задачата за хостинг и предоставяне на уебсайтове в Интернет. RAM паметта съхранява временни данни, когато сайтът ви изпълнява няколко процеса едновременно, например когато скриптовете и приложенията на вашия сайт трябва да се изпълняват. Колкото повече процеси се изпълняват наведнъж, толкова повече RAM ще заеме това. Ако RAM паметта се запълни и тя не може да съхранява повече данни, тя ще започне да отхвърля заявките от сървъра и да връща грешки.

Какво представлява POP3?

Пощенският протокол е стандартен интернет протокол на приложно ниво, който позволява на email клиет да получи достъп до информация от пощенска кутия от всеки друг email. Протоколът е създаден от Дан Годин през 1987 г. като алтернатива на общия протокол MSN/Exchange, който може да се използва на персонални компютри, а не да е ограничен до операционните системи на Microsoft. POP3 е по-късно заменен от IMAP и от края на деветдесетте години насам остава почти непроменен в пощенските системи.

Какво е IMAP

IMAP е съкращение на Internet Message Access Protocol (Протокол за достъп до интернет съобщения). IMAP ви дава възможност да управлявате имейлите си директно в имейл сървъра.

Това означава, че ако настроите акаунта си като IMAP акаунт във вашата програма за електронна поща, входящите ви имейли вече няма да се изтеглят директно на крайното ви устройство, а ще получавате само списък на съобщенията с редове на темите. Съобщението ще бъде изцяло заредено едва след като отворите дадено съобщение.

Освен това можете да настроите свои собствени папки на имейл сървъра и да преместите съобщенията си там. след това те ще бъдат достъпни за вас по целия свят и на множество устройства.

Каква е разликата между POP3 и IMAP?

Съществуват две възможности за извличане на имейли:

  • IMAP: Имейлите се синхронизират между вашия компютър и имейл сървъра на STRATO. Освен това можете да създадете свои собствени папки на сървъра, за да сортирате съобщенията си. Когато използвате IMAP, имате достъп до тази папка и с Outlook или смартфон (iPhone/Android/ и др.).
  • POP3: Електронните писма се "извличат" от вашия компютър и се изтриват от сървъра при настройката по подразбиране. Поради това вече нямате достъп до тези съобщения. Също така няма възможност за създаване на папки на сървъра и за тяхното синхронно използване с няколко устройства.

Да обощим - Ако използвате имейл акаунта си с няколко устройства и искате да използвате собствени папки, препоръчваме да използвате IMAP. Ако използвате само едно устройство за достъп до електронна поща, достъпът чрез POP3 обикновено е достатъчен.

Phenona: всичко за най-добрите хостинг компании в България и по света.