Какво е миграция на сайт?

Миграция на уебсайт

Вашият сайт се е запътил към по-добро бъдеще? Независимо дали сменяте хостинг компании или извършвате пълен редизайн, от решаващо значение е правилно да мигрирате сайта си във вече разписан план.

Не сте сигурни какво точно означава това? Не сте сами. Миграциите на сайтове са неясна концепция за хора, които не са добре запознати с дизайна, разработката и оптимизацията за търсачки (SEO). Нека да разберем какво означава мигрирането на сайт и защо е важно за успеха на всеки един бизнес.

КАКВО ОЗНАЧАВА МИГРИРАНЕ НА САЙТ?

Терминът миграция на сайт е често срещан, защото е и лесен за тълкуване. За SEO специалистите миграцията е процес, при което правите съществени промени във вашия сайт, които могат да повлияят на видимостта на му в търсачките. За разработчиците и дизайнерите миграцията е просто процес, при който премествате сайта си от едно място на друго или сменяте визията му.

Истината е, че и двете са правилни. Има много припокривания по отношение на това, което се счита за миграция на сайт – тези събития могат да варират от сравнително прости промени в хостинга до цялостни „ремонти“ на сайта. Дори и ако трябва да преместите сайта си на ново място и да пренасочите всичките си стари уеб страници, имате работа с миграция на сайт.

Мислете за миграция на сайт, сякаш вашият бизнес се премества на ново физическо място. Вашият бизнес е вече мигриран на ново място, но трябва да вземете мерки, за да сте сигурни, че клиентите ви могат да се свържат с вас на новото ви място. Трябва също така да се уверите, че новото ви местенце разполага с всички комунални услуги, от които се нуждаете, за да управлявате вашия бизнес. С подходящата миграция на сайта можете да се уверите, че потребителите ви могат да достигнат до новия ви сайт и че можете да извършвате бизнес както обикновено.

ЗАЩО ЩЕ МИ ТРЯБВА МИГРАЦИЯ НА САЙТА?

Миграциите на сайтове са доста често срещани – просто може да не осъзнавате, че имате нужда от това. Има много причини, поради които бизнесът има нужда от миграция на сайт, много от които могат да се припокриват в зависимост от поставените цели. Честите причини за мигриране на вашия сайт включват:

  • Промяна на хостинг
  • Нов CMS
  • Актуализации на платформата
  • Смяна на домейн
  • Редизайн на сайт

Въпреки че всяка една от тези опции може да изисква миграция на сайта, много от тях могат и ще се припокриват. Например, може да претърпите промяна на хостинг по време на редизайн на сайта.

ПРОМЯНА НА ХОСТИНГ

Промяната на хостинг обикновено е най-простата от всички миграции на сайтове, от които вашият бизнес може да се нуждае, ако той се разраства динамично. В тази ситуация ще трябва да мигрирате файловете и базата данни на вашия сайт на нов сървър. Дори и да не правите други промени в сайта си, само тази промяна ще изисква планиране, за да стане безпроблемен прехода.

Има няколко причини, поради които бихте преместили уебсайта си на нов хост – надраснали сте възможностите на текущия си хостинг, открили сте по-изгодно решение и т.н. Каквато и да е причината, ще трябва да мигрирате вашият сайт, защото това е нормалното развитие на всеки развиващ се бизнес.

НОВ CMS

Друга често срещана причина за миграция на сайт е когато решите да преминете към нова система за управление на съдържанието (CMS) или платформа за електронна търговия. И тук има различни причини, поради които бихте го направили – по-добра функционалност, по-добра и евтина поддръжка, повече безплатни разработки към нея, по-голям избор от дизайни и др. Независимо от причината, ще трябва да мигрирате сайта си към тази нова платформа, за да постигнете крайните си цели.

Ако променяте своя CMS или платформа за електронна търговия, сложността на миграцията зависи от целта ви. Всяка платформа има документация и разработени модули, които биха ви помогнали да преместите важното за вас съдържание, включително да запазите и правилните уеб адреси. Това е като да се преместите в нова сграда – всяко местоположение има различно оформление, така че ще трябва да вземете всичко и да го преместите на новото му място, преди целият офис да е готов за работа.

Например, ако планирате да мигрирате сайта си от платформа като Drupal към друг CMS като WordPress – и двете платформи имат модули за миграция една към друга. Миграциите на платформата за електронна търговия са малко по-сложни, защото има много повече фактори, които пряко влияят на ключови бизнес функции. Ще трябва да се уверите, че новата ви платформа за електронна търговия има всички необходими функции – CRM интеграции, възможности за детайлно редактиране на съдържание, филтри, разплащателни системи и т.н. – за да можете успешно да мигрирате успешно без никакви сътресения за бизнеса.

АКТУАЛИЗИРАНЕ НА ПЛАТФОРМАТА

Понякога трябва да мигрирате сайта си, дори ако не сменяте платформи. Различните платформи пускат надстройки или нови версии на проектите си с течение на времето. Много от тези надстройки са незначителни и включват малки нови функции, корекции на грешки и други подобни видове актуализации.

Друг път вашата версия на платформата може да спре да се поддържа и да не се предоставят доработки за нея – дори и най-добрата технология се нуждае от голяма актуализация от време на време. Когато дойде това време, може да се наложи да мигрирате сайта си от старата версия на вашата платформа към новата.

Причината за тази миграция е, че макар вашата платформа да е все още същата и работеща, това не е абсолютно същият продукт и не отговаря на новите тенденции. Мислете за този процес като преминаване от PlayStation 4 към PlayStation 5 – и двете са системи PlayStation, но ще трябва да направите актуализацията, за да се възползвате от определени функции.

ПРОМЯНА НА ДОМЕЙНА

Независимо дали вашият бизнес се ребрандира или се нуждае от актуализиране на уеб адреса си, промяната на домейна е друга типична причина за миграция на сайт. Промяната на вашия домейн поражда много нужди и засяга пряко SEO експертите, отговарящи за проекта. Това е като да промените физическия си адрес – ще трябва да преместите всичко на новото си местоположение и да уведомите хората да отиват там вече.

Техническата част на този тип миграция на сайтове е относително лесна. След като получите нов домейн, можете да го насочите към вашия сървър (чрез DNS записите) и да се уверите, че сървърът „вижда“ домейна. Трудната част е да се гарантира, че няма да има негативни ефекти, причинени от тази миграция. Със сигурност не искате трафика ви да „удря“ страница 404 (когато вече не съществува такава) и да има отрицателно въздействие върху органичния ви трафик.

Ако Интернет познаваше бизнеса ви като един домейн и сте го променили, ще трябва да направите всичко възможно Google и старите ви потребители да свързват новия ви домейн със стария. Проактивните мерки като поддържане на хостинг или използване на Cloudflare за стария домейн ще изпратят потребителите към новия ви сайт, дори ако търсят стария. Това е като да препращате пощата си до новото си местоположение, с изключение на това, че ви помага да предотвратите значителен спад в трафика на сайта, защото Google и клиентите ви не знаят къде сте отишли.

РЕДИЗАЙН НА САЙТ

Редизайнът на сайт е малко по-различен от другите причини в този списък, тъй като не е необходимо да води до миграция на сайта. Ако съхранявате цялата си информация на едни и същи места и просто ще правите актуализация на дизайна, всъщност не местите нищо никъде. Разбира се, средностатистическия редизайн изисква нещо повече от просто фейслифт.

Редизайнът на сайтовете често се припокрива с нови хостинги, домейни и платформи. В допълнение, редизайнът на вашия сайт също е идеална възможност да анализирате текущата си архитектура на съдържанието и оформлението за потенциални подобрения. Всички тези промени ще изискват от вас да мигрирате информацията си и да настроите 301 пренасочвания за новата си структура на URL адресите, за да сте сигурни, че вашият сайт е готов за Google и за потребителите.

НАПРАВЕТЕ МИГРАЦИЯТА НА ВАШИЯ САЙТ УСПЕХ

С всичко казано до тук е важно да се знае, че половината от битката е да разберете кои са приложими за вашия бизнес. Много от причините за миграция на сайтове могат и ще се припокриват, което може да доведе до сериозни спадове в трафика и други дългосрочни проблеми, ако не сте внимателни. Ето защо е най-добре да имате екип, който да ви води през успешна миграция на сайт – SEO специалисти, дизайнери, девелопъри.

Phenona: всичко за най-добрите хостинг компании в България и по света.