VPS Хостинг/Сървър в България

технологията зад впс хостинг

Важно е да разберете от какво точно ще имате нужда, преди да изберете план за уеб хостинг. Повечето хостинг компании ще ви съдействат при преминаване към друг план, но проучването на възможностите може да ви спести много време и усилия. Нуждаете ли се от определена операционна система на Linux? Нуждаете ли се от WebHost Manager (WHM), за да управлявате клиенти с индивидуални акаунти в контролния панел (cPanel)? Нуждаете ли се от root достъп? Това са само някои от многото фактори, които могат да ви помогнат да решите кое е най-доброто за вас.

Видът на уеб хостинга, който избирате за вашия бизнес, е от изключителна важност. В свят, който изисква скорост, надеждност и сигурност, не можете да рискувате да имате сайт, който не е на ниво. Всъщност 47% от потребителите очакват уебстраницата да се зареди за 2 секунди или по-малко, преди да се откажат и да натиснат бутона „Назад“. Ето защо VPS хостингът подобен на този предлаган от Jump стана все по-популярен през последните години. Той е икономически ефективен начин за уеб предприемачи, стартиращи фирми и блогъри да получат повече мощност от споделен хостинг, без да плащат цената на специален нает сървър (dedicated hosting).

Ако бизнесът ви се е разраснал дотолкова, че сте надраснали споделения хостинг, може да се „изгубите“ сред многото възможности за надграждане. Ако не сте много на „Ти“ с тези технологии, може да не разбирате много отвъд базовите изисквания за функциониране на вашия уебсайт.

VPS е съкращение от "виртуален частен сървър". Това е виртуална машина, което означава, че не контролирате физически, специализиран сървър. Това се постига с помощта на софтуер за хипервайзор тип 1 или 2 (например съответно Virtuozzo или VirtualBox), който разделя физическия сървър на десетки или дори стотици виртуални сървъри.

Всеки виртуален сървър може да работи със собствена операционна система и му се предоставя определена част от паметта и ресурсите за съхранение на физическия сървър. Разполагате с повечето от същите функции на специализиран сървър, с изключение на възможността за промяна на ядрото. Всеки VPS разполага със свои собствени файлове, бази данни и настройки.

Ако ви е трудно да си представите как работи това, помислете за градски къщи. Има една обща физическа структура, която е разделена на отделни единици. Макар че жителите технически обитават и управляват собствените си площи, никой от тях няма достъп до личните вещи или жилищното пространство на други хора. При градските къщи има неща, които трябва да се споделят, като например място за паркиране. Същото важи и за VPS. Вашите данни са ваши и можете да ги конфигурирате, но някои ресурси се споделят с други или се ограничават, за да се настанят други хора в рамките на физическия сървър.

Видове VPS хостинг

Възможно е по време на проучването си да сте срещали различни термини за VPS продукти:

 • Облачен (Cloud) VPS
 • Облачен (Cloud) сървър
 • Управляван VPS
 • Самоуправляем (Managed) VPS
 • Неуправляем VPS
 • VPS с висока достъпност

Въпреки че всеки от шестте термина може да изглежда като различен продукт, в случая те са само два: управляван или неуправляван.

Управляван VPS хостинг

Управляваният VPS, понякога подчертаван като "напълно" управляван VPS, използва предварително инсталиран софтуер за администриране на сървъра върху предварително определена операционна система. Обикновено това са WHM и cPanel, най-популярният софтуер за системно администриране (sysadmin), на сървър с CentOS. Понякога това се нарича VPS хостинг със cPanel. Но има и компании за хостинг на Linux, които вместо това използват Plesk, DirectAdmin или Virtualizor.

Независимо от операционната система и софтуера за системни администратори, основните отговорности по поддръжката и управлението на сървъра са на хостинг доставчика, включително:

 • Техническа поддръжка
 • наблюдение на сървъра
 • защита от зловреден софтуер
 • защита от отказ на услуга (DoS)
 • проверени ъпгрейди на операционната система и софтуера на системния администратор

Повечето хостинг компании предлагат поддръжка чрез имейл, чат на живо или телефонно обаждане. Ако имате проблем, който засяга работата на сървъра, можете да се свържете с хостинг компанията за техническа помощ.

впс хостинг как изглежда

Неуправляем (облачен) VPS хостинг

Останалите четири термина от горепосочения списък означават едно и също нещо - няма предварително инсталиран софтуер за управление на VPS. Той е неуправляем. VPS не е ограничен до едно единствено приложение и операционна система. Понякога се нарича облачен сървър, защото е “гол” и “гъвкав”. Обикновено ще имате възможност да пренастроите сървъра между поне най-новите версии на CentOS, Debian и Ubuntu с дългосрочна поддръжка (LTS).

Основните задачи по управлението на сървъра вече са ваша отговорност. Но сървърът ви изисква по-малко ресурси за сигурност и поддръжка. Затова облачните сървъри обикновено струват много по-малко от управляваните VPS хостинг планове, които включват лицензи за корпоративен софтуер, като например cPanel. Това изисква напреднали умения в областта на:

 • Linux Интерфейс на командния ред (CLI)
 • Secure Shell (SSH)
 • Управление на информацията и събитията в областта на сигурността (SIEM)
 • Управление на софтуер за уеб сървъри (напр. Apache, Nginx, Lighttpd)
 • Възстановяване след повреди или грешки (Disaster Recovery - DR), по-специално управление на резервни копия и моментни снимки

Поради тези причини като цяло се препоръчва само за потребители, които са способни и желаят да разрешат всички проблеми, които афектират техния VPS. Въпреки това, то дава възможност за по-голяма персонализация и контрол върху системата и често се предпочита от опитни уеб разработчици и системни администратори.

За да научите повече, вижте статията ни за Управляван VPS или хостинг на облачен сървър.

Предимства на VPS хостинга

За много хора предимство номер едно на VPS хостинга е, че той предлага много от функционалностите на специализиран сървър, но на много по-ниска цена. Освен това той предлага по-голяма стабилност от споделения сървър, тъй като не се налага да споделяте ресурси с други потребители, които са хоствани на същия сървър.

Но също така ви дава по-голяма гъвкавост, тъй като можете да ги персонализирате много повече.  При споделения сървър, уебсайтовете се управляват от уеб хостинг компанията, а вие имате принос, но не и много реален практически контрол.  При VPS можете да имате толкова малък или толкова голям контрол, колкото ви е необходимо.

Нека да сравним управлявания VPS, споделения и наетия уеб хостинг.

VPS срещу споделен хостинг

Споделеният хостинг и VPS хостингът си приличат в някои отношения. И двата изискват споделяне на физическа машина и нейните ресурси с други потребители. Спомняте ли си нашето сравнение на VPS хостинга с къща? Представете си споделения уеб хостинг като апартамент, в който имате съквартиранти. Ако някой от съквартирантите си вземе дълъг и горещ душ, вие най-вероятно ще трябва да вземете студен (поне има ползи за здравето). И тъй като споделяте един физически адрес с толкова много хора, вие сте засегнати от действията на много други хора. Но вие сте там, защото е евтино и лесно да поддържате ограниченото си пространство.

Споделеният хостинг е много подобен. Ресурсите теоретично се разпределят поравно между всички потребители. Но ако някой сайт използва повече от справедливия си дял от честотната лента (например интензивни процеси в MySQL), той отнема от всички останали. Това води до по-слаба постоянна производителност. По-лошото за много организации е, че ако други уебсайтове, които споделят вашия сървър, бъдат класифицирани като "за възрастни" или "спам", това може да навреди на оптимизацията на сайта ви за търсачки (SEO) и да принуди имейл кампаниите ви да попаднат в папките за нежелана поща (освен ако не сте в състояние да закупите специален IP адрес за вашия план за споделен хостинг).

Има много предимства на VPS пред споделения хостинг.

 1. Производителността е по-постоянна, тъй като ви се разпределя собствен дял от ресурсите. Тъй като на един сървър има по-малко VPS контейнери, разполагате с по-голямо количество ресурси за вашите уебсайтове и бази данни. Производителността на съседните VPS не ви влияе.
 2. По-добра SEO оптимизация и по-малко проблеми с черния списък за спам, тъй като ще имате специален IP адрес, а може и повече. Търсачките и доставчиците на електронна поща няма да ви приемат погрешно за свързани с X-rated съдържание или фишинг история от други VPS, особено ако подобрите удостоверяването на електронната поща.
 3. Root достъпът позволява на VPS системните администратори да управляват услуги и да инсталират сложен софтуер, който изисква администраторски права (напр. Java, MongoDB и предпочитан пощенски сървър).
 4. Сигурността е по-висока, тъй като процесът на виртуализация предпазва VPS контейнерите от засягане от кибератаки на други клиенти. С root достъпа администраторите могат да направят много повече за укрепване на сигурността на VPS и облачните сървъри.

Все пак много бизнес потребители предпочитат споделения хостинг просто защото е най-евтин и най-лесен за управление. Той е чудесен за тези, които изграждат първия си уебсайт или имат ниски изисквания към ресурсите.

VPS срещу специализиран хостинг

Хостингът на специализиран сървър предоставя всички предимства на VPS пред споделения хостинг, но вече обхваща цял физически сървър. Това добавя възможността да инсталирате каквато операционна система и хардуерни настройки желаете. Можете също така да надграждате ядрото на Linux и да премахвате ненужните модули на ядрото по желание. Ако споделеният хостинг е апартамент, а VPS е къща, то наетият сървър е сграда.

Потребителите с такива нужди могат да допълнят своята стратегия за защита в дълбочина с хардуерна защитна стена (Firewall), като например Cisco ASA 5500-X, която се предлага с много от плановете за специализиран хостинг на по-големите хостинг компании. Независимо от това, това е най-сигурният вариант от трите вида сървърен хостинг.

Той обаче е и най-скъпият от вариантите. Ето защо мнозина правят компромис с VPS.

Спестявате пари, защото споделяте физическия сървър с други клиенти на VPS. Следователно плащате само за своята част от разходите, необходими за поддържане на физическия сървър - рутинна поддръжка, обновяване на хардуера и др.

Спестявате време за настройка на сървърната си среда, като използвате предварително конфигурирана операционна система и cPanel/WHM, ако използвате управляван VPS, които са оптимизирани за инфраструктурата на хостинг компанията.

Трябва ли да изберете VPS хостинг?

Това, което е най-добро за вас, зависи от вашите нужди. Потребителите на споделен хостинг преминават към VPS, защото въпреки по-високата цена имат нужда от него:

 • Постоянна производителност
 • Root достъп за конкретно уеб приложение
 • Повече сървърни ресурси за уеб приложения с интензивни бази данни
 • WHM за препродажба на сървърно пространство с акаунти в контролния панел cPanel срещу домейни за добавяне

Много потребители, които биха искали нает сървър, се спират на VPS заради:

 • Ценово ефективно решение за необходимото количество ресурси
 • Техническа поддръжка от страна на уеб хостинг компанията

Най-важните фактори за вземане на решение: изисквания за root достъп, цена и наличност на честотна лента. Ако се нуждаете от права за root и заделена честотна лента на ниска цена, ви трябва управляван или облачен VPS хостинг.

Ако по-голямата част от бизнеса ви се извършва онлайн и трафикът ви расте, VPS може да е идеалното решение. VPS хостингът на Jump е прост, бърз и надежден - дава на вас и вашите клиенти мощта и производителността, които заслужавате.

Phenona: всичко за най-добрите хостинг компании в България и по света.