Нает сървър (dedicated hosting) в България

нает сървър сървърно помещение компютри

На практика всички организации трябва да съхраняват данни, независимо дали става въпрос за лична информация на техните клиенти, потребителски данни или анализи. Освен това те трябва да поддържат достъп до своите уебсайтове и бизнес приложения, като например електронна поща или системи за управление на взаимоотношенията с клиентите (CRM). Това се осъществява чрез хостване на тези програми на сървъри.

Какво е нает сървър?

Наетият сървър е част от компютърен хардуер, който се използва изцяло за хостване на  уебсайтове, онлайн услуги, данни и приложения. Такива наети сървъри се предлага и от Jump и качеството е много добро.

Нает сървър или споделен хостинг?

Съществуват два вида хостинг на хардуерни сървъри, които отговарят на различни бизнес нужди: специализиран/нает хостинг и споделен хостинг.

Споделеният хостинг означава, че множество потребители могат да хостват своите сайтове на един и същ сървър. На всяка страна се предоставя ограничено количество дисково пространство и трафик.

Специализираният/нает хостинг, от друга страна, означава, че всеки потребител има пълен и изключителен достъп до цялото дисково пространство и трафик, който сървърът може да предостави. На този сървър не се хостват сайтове от други потребители.

Споделеният хостинг обикновено се използва от по-малки организации или частни лица, които за момента нямат нужда от използването на допълнителните ресурси или големи количества дисково пространство, които предлагат наетите сървъри. При споделеният хостинг, поддръжката на сървъра се осигурява от доставчика на тази услуга (ежедневна поддръжка, сигурност, обновявания и т.н.). Това също го прави добър вариант за по-малки бизнеси или обикновени потребители, които не разполагат с вътрешните ресурси, необходими за цялостното управление на сървъри.

Специализираният хостинг е по-добър вариант за големи организации, които се нуждаят от мащабируемост, за да се справят с големи скокове в трафика към техния уебсайт, или ако трябва да хостват няколко сайта, защото ще имат достъп до по-голяма честотна лента. И най-общо казано, колкото по-голям е бизнесът или сайта, толкова повече данни ще трябва да съхранява.

За разлика от услугите за споделен хостинг, специализираният хостинг обикновено не осигурява поддръжка, администриране и сигурност със стандартните планове на повечето хостинг компании. Тези допълнителни услуги могат да бъдат закупени допълнително, но е по-вероятно големите организации да разполагат със собствени ресурси и хора , чиято работа е да се занимават с цялостната поддръжка на сървърите. Като цяло специализирания хостинг е по-скъпият вариант.

Предимства на наетия сървър

Освен достъп до повече трафик, ресурси и дисково пространство, специализираните сървъри предоставят и редица други предимства:

Подобрена производителност: Специализираните сървъри могат да предложат по-добра производителност. Всичките ресурси на сървъра се използват единствено за сайта или приложенията на един клиент. След като хардуера не се натоварва излишно от други потребители и приложения, скоростта и цялостната производителност се увеличава многократно.

нает сървър техника

Възможност за персонализиране: Наличието на специализиран сървър дава възможност за по-голямо персонализиране, например микросегментиране на мрежата или внедряване на специализиран софтуер. Споделеният хостинг е по-ограничен, тъй като не всички потребители, които използват сървъра, могат да се възползват или дори искат същата персонализация.

Сигурност на данните: Със специализирания хостинг вероятността за нарушаване на сигурността на данните е по-малка. При споделените сървъри, ако един потребител е компрометиран поради неефективна инфраструктура за сигурност, това може да изложи на риск всички останали потребители, хоствани на този сървър.

Cloud hosting или dedicated хостинг - кое да избера?

През последните години хостингът в „облака“ се превърна в популярна алтернатива на хостинга на специален хардуерен сървър. Макар че специализираните сървъри предлагат по-голяма честотна лента и дисково пространство от споделения сървър, те все пак имат ограничения. Сървърите в облака са много по-широко мащабируеми, тъй като на практика могат да се разширяват, за да поддържат всякакъв трафик, като го пренасочват към други дата центрове.

Специализираните сървъри все още предлагат повече възможности за персонализация от облачния/cloud хостинг, но една от най-големите причини, поради които някои организации биха избрали хардуерен сървър, е, че те могат да поддържат по-стари приложения и бази данни, за разлика от „облака“.

Phenona: всичко за най-добрите хостинг компании в България и по света.