Cloud Hosting в България

облачен хостинг как работи

Най-просто казано, Cloud Hosting е сървърна и мрежова инфраструктура, която използва софтуер за разделяне на един физически сървър на множество виртуални сървъри. Често тези устройства се наричат ​​виртуални машини. Напоследък малкият бизнес започна да се насочва към облачен хостинг, за да отговори на ежедневните си нужди. Тези сървъри могат да се използват за уеб хостинг, разработване на приложения или отдалечена достъпна работна среда за настолни компютри и много други. Ключовата концепция зад облачния хостинг е всички различни ресурси, необходими за поддържане и стартиране на един уеб сайт да се разпределят между множество уеб сървъри, оттук идва и наименованието „облачен“.

Какво е облачен хостинг?

Облачният хостинг включва мрежа от сървъри (вероятно стотици), обединени, за да действат като един „мега сървър“. В сравнение с традиционните опции за хостинг, облачният хостинг има някои отделни предимства, които го правят привлекателна опция за много уебсайтове, особено когато надеждността и мащабируемостта са от първостепенно значение. Облачният хостинг ви позволява да обработвате големи обеми неочакван трафик, защото не разчитате на един сървър, а по-скоро на мрежа (или „облак“) от сървъри. Ако един сървър се повреди, вашите данни ще бъдат архивирани от други сървъри в облачната мрежа и вашите потребители няма  да имат проблем да достигнат до сайта ви. При Cloud hosting услугите можете да наблюдавате използването на ресурсите, които са ви осигурени, както и да ги увеличите, ако имате нужда от повече място за съхранение. Когато пък имате много малък обем  от трафик, можете да ги намалите. Облачният хостинг ви дава достъп до стабилно и приспособимо решение за управление на вашия бизнес, така че да не се налага да се притеснявате за допълнителни неща.

Как работи облачният хостинг?

Най-простият начин да разберете как работи облачният хостинг е да си го представите като обединени стотици сървъри, осигуряващи достъп до огромен пул от компютърни ресурси. По този начин, множество компютри могат да работят заедно, за да се справят с големи обеми трафик. Най-общо казано, компаниите, които избират облачен хостинг, не притежават нито един от сървърите. Всъщност те може дори да не знаят на какъв вид хардуер се хоства уебсайтът им или къде се намира сървърът. Потребителите на облачни хостинг услуги не трябва да разбират как да настроят и поддържат сложна и мащабируема хостинг инфраструктура, защото всичко това се обработва от компанията за хостинг в облак.

По какво се различава Cloud hosting услугата от обикновения хостинг?

Основната разлика между обикновения уеб хостинг и облачния хостинг е в начина на организиране на инфраструктурата. Вероятно вече знаете, че всеки редовен споделен или VPS хостинг доставчик хоства няколко уебсайта на един сървър. Понякога бройката им достига до 100. Това означава, че вашият уебсайт ще трябва да споделя ресурси, като процесорна мощност и място за съхранение, с други уебсайтове на същия физически сървър. Това поставя очевидни ограничения за ефективността на който и да е сайт.

От друга страна, облачният хостинг използва много сървъри вместо един сървър, така че технически няма ограничение за производителността. Ако някой сайт в облака изпитва неочаквани скокове на трафика, облакът като цяло е в състояние да се справи с увеличаването на търсенето, без да влияе на останалите сайтове. Тъй като облачният хостинг е по-стабилен и динамичен в сравнение с обикновения уеб хостинг, той дава по-добра цялостна производителност и по своята същност е по-мащабируем от обикновените уеб хостинг услуги. Когато имате нужда от повече ресурси, например имате разпродажба, , това може да се включи незабавно, без да е необходимо физически да се мести съдържанието ви на по-голям хостинг.

Какви са плюсовете и минусите на облачния хостинг?

Облачният хостинг ви дава по-добра цялостна производителност в сравнение с обикновения уеб хостинг, тъй като използва много сървъри, за да достави изчислителната мощност и място за съхранение, от които се нуждае вашият сайт. Неговият огромен набор от изчислителни ресурси ви позволява да използвате повече ресурси, ако е необходимо.

Облачният хостинг ви позволява да бъдете гъвкави с вашите технологични ресурси и да разширявате плана си бързо и лесно. Това прави облачния хостинг чудесна възможност за развиващ се бизнес.

Цената може да е единственият недостатък на този вид хостинг и основната причина някои собственици на уебсайтове да изберат да не преминават към него. В сравнение с традиционните решения за уеб хостинг облачният хостинг е сравнително скъп вариант, въпреки че разходите могат да се управляват доста ефективно. Естествено, да плащате за облачен хостинг е по-евтино, отколкото за собствен сървър. Друг недостатък може да бъде сигурността. Както при всяка уеб инфраструктура, свързаните с нея заплахи за сигурността са много реални. Заплахата от пробиви на данни и опити за хакерство винаги съществува. Защитата на този вид хостинг е доста по-сложна и заради това е добре да потърсите доставчик, който ви я гарантира.

Phenona: всичко за най-добрите хостинг компании в България и по света.